Select Page

Nogle katte er så heldige at få lov at inspicere det område de bor i; de såkaldte ’ude-katte’. At have en ude-kat kan dog bringe både bekymringer og irritationer. Bekymringer i den forstand at den måske gerne vil ind på et tidspunkt, det kan være det regner eller er for koldt, og af grunde kan I ikke selv lukke den ind.

Irritationer findes der til gengæld flere af. Du sidder i sofaen og ser din kat komme gående. Den vandrer stille og roligt hen mod døren hvor den sætter sig tålmodigt. Alle signaler siger at den vil ud, så du – som en god ejer – rejser dig, åbner døren og ligner en idiot mens katten løber ind i stuen og lægger sig i sofaen. Alternativt kan katten vægge dig om natten ved konstant miave på den anden side af døren for at komme ind.

Løsningen på begge problemer er en kattelem; men selv der er der ting at tænke over.

Kattelemme og vanskeligheder

Hvad skal man så tænke over når man skal købe en kattelem? Man vil tro at sæt en kattelem i døren også er problemerne løst, men det er ikke så nemt. Du kan sagtens købe en super lækker kattelem såvel som en billig og skarp en, og katten vil ikke benytte nogle af de to muligheder.

Den billige lem med skarpe kanter og hvor lemmen også er ganske stiv, der kan man forstå hvis katten nægter at bruge den. Den er ikke behagelig. Men hvorfor vil den så ikke bruge den dyre, kvalitetslem med slebne kanter? Er din kat virkelig så snobbet?

For det meste nej. Formentligt handler det langt mere om at katten ikke helt ved hvad lemmen skal. Som killing – før det blev en ude-kat – har den set på jer bruge døren om og om igen. Ja, der er kommet et smart lille vindue i den, men hvordan man kommer hen på den anden side, der kender den kun en enkelt metode.

Til gengæld hvis du har tålmodigheden til at få katten til at forstå at lemmen er en dør i kattehøjde, så får du løst rigtig mange irritationer. Du ved at din kat kan komme ud når den vil, så du skal ikke rejse dig for en ligegyldig spøg, og du skal heller ikke bekymre dig om at katten er låst ude; to vigtige fordele.